Forskning & miljö

Forskning och utveckling har alltid varit kärnan i verksamheten på Gipeco. Även om städning ses som ett nödvändigt ont av vissa, vill alla ha rent och fräscht omkring sig. Städning behövs också överallt, och måste ständigt upprepas. Därför är det alldeles för viktigt och resurskrävande för att göras utan tanke och ambition.

Vi vill åstadkomma högsta tänkbara städkvalitet på både kort och lång sikt. Samtidigt ska städningen förbruka ett minimum av tid, personal, pengar och naturresurser. Det är målet för vårt utvecklingsarbete.Forskningsprojekt
Vi vill erbjuda våra kunder bästa tänkbara förutsättningar för städarbetet. Därför samarbetar vi med olika forskningsorganisationer för att utreda städresultatet på mikroskopnivå. Målet kan t.ex. vara att hitta golvbehandlingar som är smutsavstötande, minimera moppgarnets friktion mot underlaget eller hitta optimala kombinationer av städmedel och golvmaterial.

Läs mer om våra forskningsprojekt här.Miljöarbete
Hur ser det ut om vi anstränger oss för att få rent inomhus – och samtidigt smutsar ner miljön? Det är utgångspunkten för vårt miljöarbete. Det kan handla om saker som att minimera åtgången av städmedel och att maximera livslängden på golvmaterialet. Utvecklingen av miljövänliga material och medel görs mot krav som ställs upp för Svanen-märkning.

Läs mer om vårt miljöarbete här.Ergonomi
Även om mycket görs för att utveckla maskinella städmetoder är städning fortfarande i hög grad ett manuellt arbete. Det är inte bara krävande genom att förbruka många mantimmar, utan också genom att många moment kan kräva tunga lyft, obekväma arbetsställningar och enformiga rörelsemönster. Här finns mycket som kan förbättras.

Läs mer om hur vi utvecklar ergonomin här.